CZČesky DEDeutsch ENEnglish
PROFIL SPOLEČNOSTI
  • ochranné pomůcky
  • pracovní rukavice
  • pracovní oděvy

Okna ve starších bytech volají po výměně

Okna ve starších bytových domech, především v těch panelových volají po výměně již po deseti, patnácti letech. „Oprava se vyplatí jen tehdy, když je potřeba vyměnit těsnění mezi rámem a křídlem nebo udělat nový nátěr na jinak fungujících oknech“ .

Starými okny táhne, jdou špatně zavírat, upadávají kliky, na sklech se mohou objevit praskliny. Je to dáno použitými materiály, mnohdy nevyhovujícím stavebním provedením a často též zanedbanou údržbou. Protože výměna oken je finančně poměrně náročná, lidé mnohdy uvažují v první řadě o opravě. „Jenomže ta je možná jen tehdy, když okna nejsou pokřivena, zkroucená, mají bezchybné kliky a jdou dobře otevírat. A musím říct, že především v panelových domech se opravdu musí stará okna vyměnit za nová,“ vysvětluje odborník.

Výměna oken v bytových domech

Vždy jde o stavební úpravu, protože je vždy třeba žádat o stavební povolení, ať už se jedná o výměnu v bytě družstevním či v osobním vlastnictví. O příspěvku na výměnu oken pro jednotlivé byty rozhoduje samospráva stavebního družstva nebo společenství vlastníků. Družstevníci ale musí počítat s tím, že z fondu na opravy a údržbu se celá výměna většinou nezaplatí a budou si na okna muset určitou částkou přispět, vlastníci bytů je většinou musí zaplatit celá. „Nejsou to rozhodně peníze „vyhozené oknem“, instalace moderních oken zvyšuje užitnou hodnotu bytů – komfort ovládání a mytí oken, nižší tepelné ztráty, vyšší odolnost proti hluku a podobně“.

Zadání poptávky

Firma, která nakonec okna v bytovém domě vymění, vzejde zpravidla z výběrového řízení, které družstvo či společenství vlastníků vypíše. I zde je třeba umět nabídky, které jednotlivé firmy posílají, číst. „Pokud nemá samospráva družstva mezi sebou stavaře nebo odborníka na okna, je asi bezpečnější volbou obrátit se na specializovanou agenturu, která zorganizuje výběrové řízení a hlavně dojedná se všemi potenciálními dodavateli všechny podmínky, takže nedojde k zanedbání detailů, které se následně mohou vymstít,“ radí odborník. Za tuto službu zaplatí lidé zhruba 1 až 5 procent z ceny oken. „Ale mnohdy agentura vyjedná lepší cenu, takže celý nákup vyjde levněji.“

Montáž oken doprovázejí zednické úpravy

Montáž oken je často spojena i se zednickými úpravami v bytech. Pokud se provádějí úpravy omítek, je velmi vhodné použít takzvané omítací lišty. Jedna se o speciální lišty zabezpečující pružný spoj mezi zdí a okenním rámem. V době montáže tyto lišty chrání rámy okna a izolační zasklení před poškozením při omítání špalety.

Na kvalitní montáž je nutné pamatovat při jednání s budoucími dodavateli. „Velmi kvalitní okna nevhodná montáž degraduje“. Okno je totiž třeba nejen přesně osadit, ale také zachovat naprostou rovinu ve vodorovném i svislém směru, použít takzvané turbošrouby pro upevnění rámu do špalety a termoizolační pěnu a použít i pod spodní hranou rámu.

Máme nová okna. Co nás čeká?

Po instalaci oken většinou nastává pocit euforie. Okna netáhnou, nádherně se lesknou, rámy svítí novotou, kličky se blyští, na oknech voní čerstvě vyprané záclony a i zvenku vypadají nová okna velmi pěkně. Bohužel, občas se může vyskytnout problém – rosení oken. „Rosení mezi skly je jednoznačně důvodem k reklamaci oken,“ upozorňuje Ing. Stanislav Šimr. Rosení z vnitřní strany je znakem chybně zvolené nízké termoizolační schopnosti skla. Rosení skla kolem zasklívací lišty zejména ve spodní polovině okna je projevem nedostatečné izolace kolem rámu okna, tepelným mostem přes hliníkový obvodový distanční rámeček izolačního zasklení a nebo nedostatečnou hloubkou uložení dvojskla nebo trojskla v konstrukci rámu okenního křídla. „Pokud rosení skel nepomine ani po dostatečném vyschnutí začišťovací malty či betonu pod parapetem, je vhodné se poradit s odborníkem, zda lze vadu reklamovat“.